Korkea verenpaineella terveyshaittoja – tämänkin sairauden riski kasvaa

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä tavallista helpommin henkilöille, joiden verenpaine on korkea. Riski suurenee tasaisesti mitä korkeampi verenpaine on, korealaistutkimus osoittaa.

Korealaisten tulokset perustuvat 8 400 aikuisen kymmenvuotiseen seurantaan vuosina 2001–2010. Osallistujat eivät sairastaneet diabetesta tutkimuksen alkaessa.

Normaaliverenpaineisista osallistujista diabetekseen sairastui seurannan aikana 11 prosenttia, normaalin ylärajoilla olevista 17 prosenttia, kohonnutta verenpainetta (yli 140/90 mmHg) potevista 18 prosenttia ja huomattavasti kohonnutta (yli 160/100 mmHg) verenpainetta potevista 26 prosenttia.

Tutkijat huomioivat analyysissaan monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet selittää tulokset, mutta verenpaineen ja diabeteksen yhteys havaittiin niistä huolimatta. On silti mahdollista, että yhteys johtuu jostain kolmannesta seikasta joka kohottaa verenpainetta ja altistaa aikuistyypin diabetekselle.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest