Laihdutuslääkkeet eivät yksinään riitä – joistakin silti tukea painonpudotukseen

Laihdutuslääkkeet eivät yksistään riitä painonpudotukseen, mutta ne voivat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tukea muita laihdutuskeinoja.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja sen perusteella laihdutuslääkkeet auttavat tiputtamaan noin 3–9 prosenttia painosta vuoden aikana. Tämä havaitaan potilailla, jotka lisäksi noudattavat elintapamuutoksia.

Käytännössä merkittävän, vähintään viiden prosentin painonpudotuksen koki lääkkeestä riippuen 35–70 prosenttia potilaista, minkä lisäksi lääkkeitä käyttäneiden sydänriskitekijät vähenivät enemmän kuin lumeryhmäläisten. Lääkitykset eivät silti vähentäneet varsinaisia sydän- ja verisuonitauteja eikä niistä aiheutuvia kuolemia.

Havainnot perustuvat aikaisempien tutkimusten meta-analyysiin. Tutkimuksissa oli selvitetty orlistaatin, lorkaseriinin sekä fentermiini–topiramaatti-yhdistelmän vaikutuksia. Markkinoilla on myös paljon valmisteita, joiden toimivuutta ei ole tieteellisesti pystytty todistamaan.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest