Lapsen luonne paljastaa riskin aikuisiän ylipainoon

Tuoreet tulokset perustuvat psykologi Walter Mischelin 1960-luvun lopulla tekemään tunnettuun tutkimukseen, johon osallistui runsaat kuusisataa 4–6-vuotiasta lasta. Testissä lapsille tarjottiin yhtä karkkia tai keksiä, mutta heidän kerrottiin saavan vielä toisen, jos he söisivät herkun vasta, kun tutkija palaa huoneeseen. Tämän jälkeen tutkija poistui huoneesta viideksitoista minuutiksi. Kolmannes lapsista sinnitteli ja sai toisenkin herkun.

Nyt julkaistussa jatkotutkimuksessa tutkijat havaitsivat selvän yhteyden lapsuusiän itsehillinnän ja aikuisiän painoindeksin väliltä. Jokainen lisäminuutti, jolla lapsi lykkäsi herkun syömistä, ennusti noin 0,2 yksikköä alhaisempaa painoindeksiä kolmikymppisenä.

Havainto on erittäin mielenkiintoinen, ja se sopii hyvin aikaisempiin jatkotutkimuksiin, joiden perusteella itsensä hillinneet ja välitöntä mielihyvää lykänneet ovat nuoruusiässä muita koulutetumpia, sosiaalisesti lahjakkaampia, suunnitelmallisempia, kestävät stressiä paremmin ja pärjäävät yliopistovalmiutta mittaavissa SAT-testeissä hyvin.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 16.8.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest