Välimerellisestä ruokavaliosta paljastui taas uusia terveyshyötyjä – etenkin oliiviöljystä apua

Espanjalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä tätä ennen oliiviöljyn ei ole osoitettu parantavan luiden terveyttä ihmisillä. Aiemmat havainnot ovat perustuneet vain laboratorio- ja eläinkokeisiin.

Tulokset saatiin vertaamalla keskenään kolmea 55–80-vuotiaiden miesten ryhmää, jotka kahden vuoden ajan olivat noudattaneet pähkinöillä tai oliiviöljyllä vahvistettua välimerellistä ruokavaliota tai vähärasvaista ruokavaliota. Tutkimukseen osallistui 130 miestä.

Runsas oliiviöljyn käyttäminen näkyi tutkimuksen lopussa suurentuneina osteokalsiinin ja muiden suotuisasta luuaineenvaihdunnasta kertovien merkkiaineiden pitoisuuksina. Tämä havaittiin vain oliiviöljyryhmässä, joten todennäköisesti vaikutus johtui oliiviöljystä.

Tässä vaiheessa on vielä epäselvää johtaako nyt havaittu osteokalsiinin lisääntyminen luukadon ja murtumien vähentymiseen käytännössä. Jos näin on ja tulokset vahvistuvat tulevissa tutkimuksissa, ne saattavat selittää, miksi Välimeren alueella on muuta Eurooppaa vähemmän osteoporoosia eli luukatoa.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja. Myös oliiviöljy ja pähkinät ovat osa sitä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 16.8.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest