Lasten lihavuus luultua suurempi terveysriski

Jos lasten verenpaine, kolesteroli ja verensokeri pysyvät korkeina aikuisuuteen saakka, heidän riskinsä sairastua sydäntauteihin ja aivohalvauksiin voi olla 30–40 prosenttia suurempi kuin normaalipainoisten ikätovereiden, tutkijat kirjoittavat.

Britit tekivät havaintonsa analysoimalla uudelleen 63 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä lähes viisikymmentätuhatta 5–15-vuotiasta lasta.

Analyysi paljasti, että verrattuna normaalipainoisiin lapsiin lihavien lasten (painoindeksi yli 30) systolinen ja diastolinen verenpaine olivat 7,5 mmHg ja 4,5 mmHg korkeammat. Lisäksi heidän kokonaiskolesterolinsa sekä insuliinitasonsa olivat korkeammat kuin normaalipainoisten. Huolestuttavaa oli, että lihavien lasten sydänlihas oli suurentunut, mikä voi viitata sydäntautikehitykseen.

Samansuuntaisia muutoksia havaittiin myös vähemmän ylipainoisilla lapsilla, mutta ne olivat pienempiä kuin huomattavan lihavien. Tutkijat toivoisivatkin tietävänsä missä vaiheessa liikakiloja on niin paljon, että haitat ilmaantuvat. Jos tämä tiedettäisiin, voitaisiin riskejä mahdollisesti ehkäistä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 3.10.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest