Tutkijat löysivät yllättävän selityksen ylipainoisten lasten liikasyömiselle

Tulosten perusteella ylipainoiset lapset ovat normaalipainoisia huonompia tunnistamaan etenkin suolaista ja katkeraa sekä umamia, viidettä ihmisen aistimaa perusmakua, mutta myös muut maut ovat heille heikompia.

Lihavuuden kannalta merkittävintä oli ehkä havainto, jonka mukaan ylipainoiset kokivat makeat maut miedommiksi kuin normaalipainoiset, mikä voi hyvinkin johtaa sokerin suurempaan nauttimiseen.

Riippumatta lasten painosta tyttöjen makuaisti oli herkempi kuin poikien ja makuherkkyys myös parani iän myötä. Ikä ei kuitenkaan parantanut ylipainoisten makuaistia. Tulokset eivät paljasta miksi ylipainoisten makuaisti on heikompi, mutta todennäköisesti ainakin geenit, hormonit ja varhaislapsuuden makutottumukset vaikuttavat siihen.

Tutkimus julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä, ja siihen osallistui 94 normaalipainoista ja 99 lihavaa 6–18-vuotiasta tervettä saksalaista, jotka eivät käyttäneet maku- tai hajuaistiin vaikuttavia lääkkeitä. Lasten makuaistia testattiin kielelle asetettavilla makulapuilla. Jokaista viittä perusmakua testattiin neljällä eri voimakkuudella, minkä lisäksi kaksi lappua oli vertailun vuoksi mauttomia.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 1.10.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Liity nyt Keventäjiin

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest