Lihavat lapset alttiita astmalle – oireet myös usein pahempia

Havainnot julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella lapsen riski sairastua astmaan suurenee tasaisesti mitä enemmän hänellä on liikakiloja. Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 600 000:n 6–19-vuotiaan rekisteritietoja vuosilta 2007–2011.

Verrattuna normaalipainoisiin samanikäisiin lievästi ylipainoisten lasten riski sairastua astmaan oli 16 prosenttia suurempi, kohtalaisen lihavien 23 prosenttia suurempi ja erittäin lihavien 37 prosenttia suurempi, tulokset osoittivat. Lihavuuden ja astman yhteys oli vahvin nuorilla 6–10-vuotiailla tytöillä sekä aasialaisperäisillä ja Tyynenmeren saarilta kotoisin olevilla lapsilla.

Huomattavan lihavat astmaan sairastuneet myös kärsivät muita useammin astmakohtauksista ja joutuivat niiden takia sairaalahoitoon todennäköisemmin.

Astmaa sairastaa muutama prosentti suomalaislapsista. Yleensä sairaus havaitaan leikki- tai kouluiässä, mutta osa lapsista oireilee jo parin vuoden ikäisinä. Monien astma paranee murrosikään mennessä, mutta osa oireilee koko elämänsä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest