Näin suosittu 5:2-dieetti todella toimii

Brittilääkäri Michael Mosleyn tunnetuksi tekemä 5:2-dieetti on viime kuukausina levinnyt kulovalkean tavoin ja herättää syystäkin keskustelua. Dieetissä saa syödä viitenä päivänä viikossa mitä lystää, mutta kahtena päivänä naiset saavat syödä vain 500 kaloria päivässä ja miehet 600 kaloria. Paastopäivien kalorit saa koostaa kuten tahtoo ja syödä joko osissa tai kaiken kerralla. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä päiviä.

5:2-dieetti on kieltämättä houkuttava verrattuna moniin muihin laihdutuskuureihin. Viikottainen kahden päivän kituuttaminen kuulostaa lasten leikiltä, kun verrokkina ovat viikkotolkulla lusikoidut, laihat ja mauttomat kaalisopat ja kalliit pilleriputelit.

Keventäjien lääkäri Kirsi Pietiläinen suhtautuu dieettiin epäileväisesti. Hänen mukaansa 5:2-ruokavalio syöksee ihmiset hyvin helposti ahmimaan. Toiset ovat toki tottuneempia esimerkiksi jättämään aterioita väliin.

Henkisen puolen lisäksi 5:2-dieetillä saattaa olla myös fysiologisesti huonoja seurauksia. Satunnainen kärvistely opettaa elimistön epätasapainoon, jolloin se ikäänkuin valmistautuu nälänhätään.

– Kun elimistön valmentaa tilaan, jossa se saa epäsäännöllisesti ravintoa, rasvasolut ovat suu ammollaan ja entistä hanakampia lihomaan, kun ravintoa joskus lopulta tulee. Sekä mieli että keho rauhoittuvat, kun tilanne on tasainen, eivätkä kehon varajärjestelmät ole jatkuvasti hälytystilassa. Parempaa näyttöä on dieeteistä, joissa pidetään tasaisesti aineenvaihduntaa yllä, Kirsi kertoo.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest