Lihavuus kasvattaa riskiä sairastua syöpään

Tutkijat selvittivät ylipainon ja haimasyövän yhteyttä seuraamalla kymmenen vuoden ajan yli 500 000 miestä ja naista, jotka tutkimuksen alkaessa olivat 50–71-vuotiaita. Tiedot aikuisiän painosta ja pituudesta selvitettiin osallistujilta itseltään.

Normaalipainoisiin verrattuna ylipainoisten ja lihavien riski sairastua haimasyöpään oli suurempi halki aikuisiän. Riski oli iästä riippuen 15–53 prosenttia suurempi.

Myös lihavuuden kesto vaikutti riskiin. Mitä pitempään henkilö oli ollut lihava sitä todennäköisemmin hän sairastui. Myös huomattava lihominen 50. ikävuoden jälkeen sekä diabetes suurensivat sairastumisriskiä.

Yhdysvaltalaisten tulokset pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, tupakointi ja muita muuttujia, joten on hyvinkin mahdollista, että lihavuus selitti nyt havaitun yhteyden. Aiemmissa tutkimuksissa lihavuus on liitetty myös monien muiden syöpien kehittymiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Haimasyöpä todetaan vuosittain noin 900–1 000 suomalaisella. Suurin osa sairastuvista on iäkkäitä, mutta myös nuoret voivat sairastua siihen.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest