Lihavuus näkyy aivojen toiminnassa – ruoka ei annakaan mielihyvää?

Suomalaistutkijoiden uusimmat tulokset osoittavat, kuinka lihavuus on yhteydessä aivojen mielihyvää säätelevän opioidijärjestelmän kemiallisiin muutoksiin. Tutkijat havaitsivat, että liikalihavilla henkilöillä aivojen mielihyvän kokemuksia tuottavan opioidijärjestelmän neuroreseptorien määrä oli vähentynyt merkittävästi. Sen sijaan miellyttävien asioiden haluamiseen liittyvän dopamiinijärjestelmän toiminnassa ei havaittu muutoksia.

– Dopamiinijärjestelmä liittyy asioiden haluamiseen ja motivaatioon, opioidijärjestelmä taas erityisesti mielihyväkokemusten tuottamiseen. Molemmat ovat tärkeitä syömisen kannalta, mutta nyt näyttää siltä, että lihavuuteen liittyen erityisesti mielihyväpuoli on tärkeämpi, kertoo professori Lauri Nummenmaa.

– Yksi kiinnostavimmista selvinneistä asioista on, että liikalihavuus ei ole vain metabolinen häiriö, vaan siihen liittyy myös aivojen toiminnan muutoksia. Tämä on tärkeää lihavuuden mahdollisen hoidon kannalta.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, ettei syöminen ehkä aiheuta lihaville samanlaista mielihyvää kuin normaalipainoisille.

– He saattavatkin korvata puuttuvaa mielihyvää syömällä entistä enemmän.

Vielä on kuitenkin epäselvää, ovatko muutokset aivoissa lihavuuden syy vai seuraus.

– Tutkimme sitä parhaillaan. Tutkimukseen osallistuneet liikalihavat ovat käyneet läpi laihdutusleikkauksen ja pudottaneet painoaan merkittävästi sen avulla. Me seuraamme, miten aivojen rakenne ja kemiallinen puoli muuttuu voimakkaan painonpudotuksen seurauksena.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest