Lihavuusleikkaus elämäntapamuutosta parempi diabeteksen parantaja

Lihavuusleikkauksen avulla laihtuvat usein parantuvat myös aikuistyypin diabeteksesta, mutta tutkijoille on jäänyt epäselväksi onko vaikutus suurempi kuin perinteisemmän elämäntaparemontin. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vaikutus näyttäisi olevan paitsi huomattavasti suurempi myös pitkäaikainen.

Yhdysvaltalaisten tutkimukseen osallistui 61 lihavaa potilasta, joista puolet satunnaistettiin lihavuusleikkaukseen ja puolet intensiiviselle laihdutuskuurille. Kummatkin ryhmät saivat lisäksi tukea elämäntapojen muuttamisessa.

Osallistujia seurattiin kolmen vuoden ajan ja tuona aikana kävi selväksi, että laihdutusryhmäläisistä huomattavan monet parantuivat aikuistyypin diabeteksesta. Riippuen käytetystä leikkausmenetelmästä leikkausryhmäläisistä 30–40 prosenttia parantui osittain tai täysin, kun vertailuryhmäläisistä niin ei käynyt yhdellekään.

Leikkausryhmäläiset pystyivät myös vähentämään ja lopettamaan diabeteslääkityksiään huomattavasti todennäköisemmin kuin verrokkiryhmäläiset, jotka laihduttivat perinteisemmin keinoin. Leikkausryhmäläiset myös laihtuivat huomattavasti enemmän.

Tutkijat pitävät erityisen merkittävänä sitä, että monien tutkimukseen osallistuneiden painoindeksi oli vain 30–35 eli heidät luokiteltiin ainoastaan lihaviksi, kun yleensä lihavuusleikkauksia tehdään vasta huomattavasti lihavammille.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Tutkimus julkaistiin Jama Surgery -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest