Lihavuusleikkaus parantaa diabeteksen – moni sairastuu uudelleen

Aikuistyypin diabetes uusii monella sairaudesta jo eroon päässeellä lihavuusleikatulla.

Ruotsalaisten tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä, ja ne perustuvat 340 lihavuusleikkauksessa olleen diabetespotilaan ja 260 lihavan diabetesta sairastavan verrokin pitkäaikaiseen seurantaan. Diabetesta potilailta testattiin uudelleen kymmenen vuotta tutkimuksen alkamisesta. Diabeteksen liitännäissairauksia selvitettiin 18 vuoden ajalta.

Kaksi vuotta leikkauksen jälkeen diabetes oli parantunut 72 prosentilta leikkauspotilaista, mutta vain 16 prosentilta verrokeista. Seurannan aikana tilanne vähitellen huononi kummassakin ryhmässä, mutta 15 vuotta tutkimuksen alusta leikkauspotilaista yhä 30 prosenttia oli vapaita diabeteksesta. Verrokeista vain 7 prosenttia oli säilynyt terveenä.

Leikkausryhmäläiset säästyivät myös muita todennäköisemmin diabeteksen liitännäissairauksilta.

Ruotsalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka lihavuusleikkausten diabetesvaikutuksista on tiedetty pitkään, harvan tutkimuksen tulokset ovat perustuneet yhtä pitkään seurantaan.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest