Pikadieetit eivät kiinnosta ylipainoisia suomalaisia

Laihdutuslääkkeisiin luotetaan enemmän kuin laihdutusvalmisteisiin, kertoo uusi tutkimus. Kolme neljästä on joskus laihduttanut, heistä puolet on yhden laihdutusjakson aikana onnistunut laihtumaan yli 10 kiloa. Tulokset selviävät Sandoz-lääkeyhtiön teettämästä väestöä edustavasta tutkimuksesta.

Ainutlaatuinen, ylipainoisten näkemyksiä selvittänyt tutkimuskokonaisuus paljastaa, että pikadieetit eivät kiinnosta lihavia suomalaisia. 84 prosenttia on sitä mieltä, että kilot lähtevät kun syö vähemmän ja liikkuu enemmän. Tarvittaessa apua haetaan mieluummin apteekista saatavasta lääkkeestä kuin ei-lääkkeellisestä laihdutusvalmisteesta.

IRO Researchin kvantitatiiviseen kyselytutkimuksen osallistui 500 vastaajaa, joiden painoindeksi on tai on ollut yli 25. Kopla Helsingin laadulliseen tutkimukseen osallistui 16 henkilöä, joiden painoindeksi on yli 28.

Tutkimukseen osallistuneista naisista 44 prosenttia laihduttaa parhaillaan, miehistä 31 prosenttia. Joka toinen on onnistunut laihtumaan yhden jakson aikana yli 10 kiloa, monella paino nousee kuitenkin pian takaisin.

Tutkimus paljastaa, että vain 13 prosenttia on ollut lapsesta asti ylipainoinen. Joka kolmannelle ylipaino on kehittynyt vähitellen elämän varrella, joka viidennelle ruuhkavuosien yhteydessä.

Joka neljännen vastaajan perheessä on muita ylipainoisia henkilöitä. 38 prosentilla toinen vanhemmista on ollut ylipainoinen.

Suomalaiset ylipainoiset laihtujatyypit

Kvantitatiivisen ja laadullisen tutkimuksen pohjalta (BMI +25) selvitettiin myös suomalaiset laihtujatyypit ylipainoisten keskuudessa.

  • Luomulaihtuja haluaa laihduttaa luomusti, terveellisillä elämäntavoilla. Hän kokee kuitenkin laihduttamisen suhteellisen vaikeaksi, ja tarvitsee siihen tukea lähipiiriltään. Ylipaino on usein kertynyt vähitellen elämän varrella. Suurella osalla toinen tai molemmat vanhemmista ovat olleet ylipainoisia. Ei usko ihmedieetteihin tai -laihdutustarinoihin.
  • Jojoilija suhtautuu kielteisesti omaan kehoonsa ja kokee, että häntä arvostettaisiin enemmän hoikempana. Yrittää usein laihduttaa, mutta ei ole saanut pysyviä tuloksia aikaiseksi. On myös kiinnostunut erilaisista pikadieeteistä, laihdutusvalmisteista sekä -lääkkeistä, ja on valmis panostamaan aikaa ja rahaa laihtumiseen. On myös kiinnostunut laihduttamiseen liittyvästä tiedosta. Valtaosa naisia.
  • Itseensä tyytyväinen ei ole kiinnostunut laihduttamisesta eikä usko laihdutusvalmisteisiin. Hän on tyytyväinen itseensä sellaisena kuin on, eikä ole laihduttanut kuin joskus tai ei koskaan. Laihduttaminen kiinnostaa korkeintaan hieman terveydellisistä syistä. Miehet korostuvat vahvasti.
  • Luottavainen laihduttaja suhtautuu luottavaisesti sekä laihdutusvalmisteisiin että laihdutuslääkkeisiin ja uskoo, että niistä on apua. Hän on kiinnostunut laihduttamisesta mutta kokee sen vaikeana ja hakee aktiivisesti tietoa laihtumisesta. Yleisesti ottaen hän on melko tyytyväinen itseensä, vaikkakin tyytymätön kehoonsa. Harrastaa aktiivisesti arjen hyötyliikuntaa.
  • Oman tiensä kulkija suosii luonnollisia tapoja laihtua, ja hänelle terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä. Pitää laihduttamista helppona ja uskoo sen olevan yksinkertaisista asioista kiinni: ylipaino on itse aiheutettua ja johtuu itsekurin puutteesta. On valmis luopumaan herkuista laihtuakseen. Ei ole kiinnostunut laihdutusvalmisteista tai lähipiirin tuesta, vaan uskoo pärjäävänsä yksin. Laihduttaminen kiinnostaa lähinnä rationaalisista, terveyteen liittyvistä syistä.

Kvantitatiivisen kyselytutkimuksen toteutti IRO Research Oy Sandoz-lääkeyhtiön toimeksiannosta.Kyselyyn vastasi 500 20-65-vuotiasta vastaajaa, joka on tai on ollut ylipainoinen (BMI yli 25). Tutkimuksen tiedot kerättiin internet-kyselynä 17.9 – 23.9.2013 IRO Researchin kuluttajapaneelissa.

Laadullinen ja osallistava tutkimus toteutettiin Kopla Helsingin toimesta.  Osallistujat raportoivat painonhallintaa, laihduttamista ja laihdutustuotteita koskevista kokemuksistaan, käytänteistään ja mielikuvistaan annettujen tehtävien pohjalta 16.-30.8.2013 välisenä aikana.


Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest