Liikunnasta apua diabeteksen hallinnassa – tästä treenitavasta suurin hyöty

Intervallikävely voi olla avuksi diabeetikoille, tutkimus kertoo. Tanskalaistutkijoiden havainnot perustuvat pieneen tutkimukseen, jossa 32 aikuistyypin diabetesta sairastavaa satunnaistettiin joko intervallikävelyryhmään, tavalliseen kävelyryhmään tai verrokkiryhmään neljäksi kuukaudeksi. Ryhmäläiset tekivät viikoittain viisi tunnin mittaista kävelyretkeä.

Osallistujille tehdyt monipuoliset testit osoittivat glukoosiaineenvaihdunnan parantuneen vain intervalliryhmässä. Ero tavalliseen kävelyyn selittyi tutkijoiden mukaan sillä, että intervallikävelyn aikana potilaiden insuliiniherkkyys parani ilman insuliinin tuotannon vähentymistä, mikä nosti insuliinin kokonaistehoa.

Tutkijat huomauttavat, etteivät he tiedä ovatko havaitut erot niin suuria, että ne vaikuttavat pitkäkestoisesti potilaiden terveydentilaan. Tämän vuoksi tulokset pitää varmistaa pidemmissä ja suuremmissa tutkimuksissa. Aiempien tutkimusten valossa on kuitenkin varmaa, että liikunta ylipäätään auttaa diabeteksen hallitsemisessa.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest