Makkara altistaa verenpaineelle

Paljon makkaraa, leikkeleitä ja muita lihavalmisteita syövät naiset saattavat ruokavalionsa takia olla alttiita verenpaineen kohoamiselle. Tuore ja käsittelemätön punainen liha sen sijaan ei nosta verenpainetta, ranskalaistutkimus osoittaa.

Makkara ja muut lihavalmisteet on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty myös aikuistyypin diabetekseen.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella verenpainetauti kehittyi 17 prosenttia todennäköisemmin naisille, jotka söivät prosessoituja lihatuotteita vähintään 250 grammaa viikossa kuin naisille, jotka söivät niitä tuskin lainkaan. Tämä havaittiin viisitoistavuotisen seurannan aikana.

Tutkijat eivät löytäneet verenpainevaikutuksia analyysissa, jossa tarkasteltiin käsittelemätöntä punaista lihaa. Onkin todennäköistä, että punaisen lihan sijaan prosessoitujen lihatuotteiden muut ainesosat selittävät verenpaineyhteyden. Todennäköisin syypää on suola, jota lihavalmisteissa on paljon.

Tutkimukseen osallistui 45 000 naista, joista 10 000 sairastui verenpainetautiin vuosina 1993–2008. Tupakointi, ikä, koulutustaso, ylipainoisuus tai erot ruokavaliossa eivät selittäneet lihatuotteiden ja verenpaineen yhteyttä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest