Makkara mahdollisesti diabetesriski

Hollantilaisten tutkimuksessa prosessoituja lihoja eniten syövät sairastuivat diabetekseen lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähiten syövät. Myös prosessoimaton punainen liha liittyi diabetesriskiin, mutta tarkemmassa analyysissä tämä selittyi osallistujien ylipainolla. Kanan ja muun siipikarjan syöminen ei vaikuttanut diabeteksen todennäköisyyteen.

Yhteys johtunee prosessoitujen lihojen suuresta nitraatti- ja suolapitoisuudesta, mutta luultavasti myös muu ruokavalio ja elintavat vaikuttavat siihen. Teolliset lihatuotteet saattavat altistaa lisäksi sydän- ja verisuonitaudeille, aivohalvauksille ja monille syöville, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä. Siihen osallistui 4 300 tervettä hollantilaista, joista 460 sairastui aikuistyypin diabetekseen keskimäärin kaksitoistavuotisen seurannan aikana.

Uutispalvelu Duodecim

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest