Kaksi muutosta riittää elintapojen parantamiseen

Tulosten perusteella nämä kaksi muutosta heijastuvat positiivisesti muihinkin elintapoihin ja saa muun muassa syömään vähemmän kovia rasvoja. Tällaisen yksinkertaistetun lähestymistavan avulla monet voisivatkin kyetä suuriin elintapamuutoksiin lyhyessä ajassa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessaan tutkijat halusivat selvittää mikä elintapamuutosten yhdistelmä soisi suurimmat terveyshyödyt. Tätä varten he jakoivat kaksisataa vapaaehtoista neljään ryhmään, joissa keskityttiin joko lisäämään hedelmien ja vihannesten syöntiä ja liikuntaa, vähentämään kovien rasvojen syöntiä ja löhöilyä, vähentämään rasvoja ja lisäämään liikuntaa tai lisäämään hedelmien ja vihannesten syöntiä ja vähentämään löhöilyä. Kolmeviikkoisten tutkimusjaksojen ajan osallistujat saivat ponnisteluihinsa tukea ja neuvontaa sekä kirjasivat edistymisensä mobiililaitteella. Tavoitteiden saavuttamiseen kannustettiin lisäksi rahapalkinnoilla.

Kaikkien osallistujien kolesteroliarvot olivat koholla tutkimuksen alussa, minkä lisäksi he liikkuivat liian vähän, söivät harvoin vihanneksia tai hedelmiä ja viettivät paljon aikaa sohvalla television ääressä tai fyysisesti muuten passiivisina.

Jokainen tutkimusryhmä onnistui parantamaan elintapojaan, mutta suurin muutos havaittiin ryhmässä, joka lisäsi hedelmien ja vihannesten syömistä ja vähensi sohvalla löhöilyä. Kolmen viikon aikana he alkoivat syödä yhden päivittäisen hedelmä- tai vihannesannoksen sijaan lähes kuusi annosta ja vähensivät löhöilyä lähes neljästä tunnista vain runsaaseen puoleentoista tuntiin. Lisäksi he vähensivät kovien rasvojen syömistä, vaikka siihen ei varsinaisesti kannustettu.

Tutkijat odottivat osallistujien palaavan vanhoihin elintapoihinsa heti tutkimusjakson ja rahapalkintojen päätyttyä, mutta vaikka taantumusta tapahtui, vain harva palasi entiselle tasolleen. Vielä viisi kuukautta myöhemmin osallistujat söivät vihanneksia ja hedelmiä kolmesti päivässä ja käyttivät vain kaksi tuntia päivässä löhöilyyn.

Tulokset ovat hyvin rohkaisevia ja osoittavat pienten askelten auttavan ihmisiä tarttumaan suurempiin elintapahaasteisiin. Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Keventäjät nyt myös Facebookissa! Tykkää meistä täällä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest