Miksi rasva kertyy vyötärölle tai reisiin? Se voi johtua geeneistäsi

Havainnot perustuvat kokeeseen, jossa tutkijat vertasivat miehiltä ja naisilta otettuja rasvanäytteitä. Kun näytteitä verrattiin toisiinsa, vatsarasvan ja reisirasvan väliltä paljastui huomattavia geneettisiä eroja. Miesten vatsarasvassa 125 geeniä ilmeni toisin kuin reisirasvassa. Naisten vatsarasva erosi reisien rasvasta 218 geenin verran, joista 59 oli samoja geenejä kuin miehillä.

Seuraavaksi tutkijat eristivät kantasoluja osallistujien rasvanäytteistä ja kasvattivat niitä laboratorio-oloissa. Näin he pystyivät sulkemaan pois hormonaaliset ja muut tekijät, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Tällöinkin samat geneettiset erot nousivat esiin vatsa- ja reisirasvoissa, mikä viittaa siihen, että rasvasolut olivat ohjelmoituneet kertymään reisiin tai vatsaan solujen kehittyessä. Rasvan sijoittumista ei siis määrää ruokavalio tai muut ympäristötekijät.

Jos tutkijat onnistuvat selvittämään mikä tarkalleen saa rasvasolut ohjelmoitumaan, voisi rasvaa ehkä ohjata kertymään vatsan sijasta reisiin. Tämä olisi erittäin kätevää, koska reisiin kertyvä rasva ei ole terveydelle haitallista toisin kuin vatsaan ja vyötärölle kertyvä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 18.1.2013. Copyright Duodecim 2013. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa! 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest