Monet seikat ennustavat lapsen lihomista

Laajan tutkimuskatsauksen perusteella lihavuutta ennustavia seikkoja ovat ainakin äidin ylipainoisuus, altistuminen äidin tupakoinnille raskauden aikana sekä nopea painonnousu ensimmäisen elinvuoden aikana. Myös korkea syntymäpaino voi kertoa lihomisalttiudesta, tutkijat kirjoittavat.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös vähäinen imettäminen sekä kiinteiden ruokien aikainen aloittaminen saattavat suurentaa lapsen lihavuusriskiä, mutta tältä osin tulokset ovat epävarmempia.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että monet havaituista riskitekijöistä vaikuttavat osana laajempaa kokonaisuutta, joten tutkimuksissa niiden vaikutuksia voi olla vaikea erottaa toisistaan. Esimerkiksi vanhempien lihavuuteen liittyvä riski selittyy todennäköisesti perimällä sekä perheen elintapoihin liittyvillä seikoilla. Sama todennäköisesti koskee myös lapsen nopeaa painonnousua, joten on mahdollista, ettei näihin yhteyksiin voi puuttua vain lapsen ruokavaliota viilaamalla. Tupakka-altistus sen sijaan on ehkäistävissä kokonaan.

Archives of Disease in Childhood -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 30 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä yli 200 000 osallistujan tiedoista. Lihavuutta ja ylipainoa arvioitaessa lapset olivat pääosin alle kymmenvuotiaita.

Lapsen lihavuus on haitallista monestakin syystä, muun muassa koska lapsena alkanut lihavuus usein jatkuu aikuisikään ja siten altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle. Jos lasten lihavuus yleistyy nykyistä vauhtia, saattaa se pahimmillaan pysäyttää viime vuosikymmeninä tapahtuneen eliniän kasvun länsimaissa.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 1.11.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa! 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest