Näillä seitsemällä elämäntavalla voi pienentää riskiä sairastua syöpään ja sydäntauteihin

Tuoreen tutkimuksen mukaan riski sairastua syöpään pienenee samoilla terveellisillä elintavoilla kuin sydäntautiriskikin. Tärkeintä olisi välttää tupakointia.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkaistiin arvostetussa Circulation-lehdessä, ja niiden mukaan syöpäriskiään voi pienentää seitsemällä tutulla keinolla: harrastamalla liikuntaa, välttämällä ylipainoa ja tupakointia, syömällä monipuolisesti ja terveellisesti, pitämällä verenpaineen ja kolesterolitasot kurissa ja huolehtimalla sokeritasapainosta.

Mitä useampia näistä elintavoista noudattaa sitä todennäköisemmin säästyy syövältä, tutkijat kirjoittavat. Tutkimuksessa henkilöt, jotka noudattivat näistä 6–7 elintapaa, sairastuivat syöpään 51 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät noudattaneet yhtäkään. Tämä havaittiin kahdenkymmenen vuoden seurannassa.

Myös vain muutaman kriteerin täyttäminen liittyi pienempään syöpäriskiin. Suurin vaikutus oli tupakoinnilla.

Tulokset vahvistavat mittavaa tutkimusnäyttöä elintapojen merkityksestä sydän- ja verisuonitautien sekä syövän synnyssä ja ehkäisyssä. Samat riskitekijät ovat myös monien muiden vakavien sairauksien taustalla.

Tutkimukseen osallistui 13 000 miestä ja naista, joille tehtiin terveystarkastus ja haastattelu tutkimuksen alkaessa vuonna 1984. Tämän jälkeen heitä seurattiin keskimäärin kahdenkymmenen vuoden ajan. Seurannan aikana syöpään sairastui 2 900 osallistujaa.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest