Imettäminen ei estä lapsen lihomista

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 14 000 valkovenäläisäidin ja lapsen seurantaan, joka alkoi lasten syntyessä ja päättyi heidän ehdittyä noin 11–12-vuotiaiksi. Puolet äideistä osallistui imetystukiohjelmaan ja loput toimivat vertailuryhmänä.

WHO:n suositusten mukainen imetysohjelma sai äidit imettämään pitempään, mutta tämä ei näkynyt lasten painossa lasten ollessa keskimäärin 12-vuotiaita. Yhteyksiä ei löytynyt vaikka lasten painoa ja kehon rasvakoostumusta arvioitiin monilla eri tavoilla.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei imettäminen tai sen kesto vaikuta siihen miten todennäköisesti lapselle kertyy liikakiloja. Imettäminen on silti erittäin hyödyllistä lapsen kehitykselle.

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan 4–6 kuukauden ajan. Käytännössä kuitenkin vain noin 60 prosenttia alle kuukauden ikäisistä, 15 prosenttia viiden kuukauden ikäisistä ja vain prosentti yli puolivuotiaista on pelkällä rintaruokinnalla.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest