Näin haitallisia sokeroidut juomat ovat terveydelle

Sokeroituja limuja ja muita sokerijuomia nauttimalla voi huomaamattaan saada suuren määrän liikaenergiaa, mikä tunnetusti lihottaa. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella myös tutkimusnäyttö tästä alkaa olla vankalla pohjalla, vaikka aina tutkimusten tulokset eivät ole ristiriidattomia.

Kanadalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä he kävivät läpi suuren määrän katsaustutkimuksia, joissa oli tutkittu sokeroitujen juomien ja lihavuuden yhteyksiä. Kaikkiaan he analysoivat 20 katsaus- ja meta-analyysitutkimusta.

Valtaosassa katsaustutkimuksista sokerijuomien nauttiminen havaittiin lihottavaksi ja todisteet sen puolesta vahvoiksi. Poikkeuksen muodostivat kuitenkin tutkimukset, jotka olivat elintarviketeollisuuden rahoittamia. Näissä neljässä tutkimuksessa sokerijuomien ja ylipainon yhteyttä pidettiin heikkona.

Tulokset osoittavat tutkijoiden mielestä sen, kuinka tärkeää on tunnistaa seikat, jotka vaarantavat tieteellisen objektiivisuuden ja siten myös vääristävät tutkimustuloksia. He myös kaipaavat parempia välineitä tällaisten vääristymien tunnistamiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest