Jogurtilla ja rahkalla yllättäviä terveysvaikutuksia

Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat suhteellisen pienten jogurttimäärien liittyvän diabetesriskin pienentymiseen. Jo syömällä 125 grammaa vähärasvaista jogurttia viikossa diabetesriski pysyy 24 prosenttia pienempänä kuin henkilöillä, jotka eivät syö lainkaan jogurttia.

Jogurtin lisäksi samansuuruinen vaikutus liittyy muihin vähärasvaisiin hapattamalla valmistettaviin maitotuotteisiin kuten tuorejuustoihin ja rahkavalmisteisiin. Yhteyteen ei vaikuta muu ruokavalio, ikä, sukupuoli, elintavat, painoindeksi eikä mahdollinen perinnöllinen diabetesalttius.

Muut maitotuotteet eivät tässä tutkimuksessa liittyneet diabetesriskiin riippumatta niiden rasvapitoisuudesta.

Tutkijat korostavat, ettei heidän tutkimuksensa pysty aukottomasti osoittamaan, että diabetesriski pieneni vain ja ainoastaan jukurtin ansiosta. Hapatetuissa maitotuotteissa on kuitenkin monia ainesosia, jotka voisivat selittää yhteyden. Yksi selitys voi olla myös hapatettujen tuotteiden probioottiset suolistovaikutukset.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest