Nämä elämäntavat suovat lisävuosia iästä riippumatta

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti liikkuvat, savuttomat ja sosiaalisesti aktiiviset yli 75-vuotiaat voivat odottaa elävänsä keskimäärin kuusi vuotta pitempään kuin epäterveellisemmin elävät. Terveellisen elämäntavan hyödyt ulottuivat jopa yli 85-vuotiaisiin sekä pitkäaikaissairaisiin, sillä hekin elivät keskimäärin neljä vuotta pitempään, jos olivat omaksuneet terveelliset elämäntavat.

Yksittäisistä tekijöistä suurin vaikutus oli fyysisellä aktiivisuudella. Säännöllisesti uivat, kävelevät tai jumppaavat kuolivat keskimäärin kaksi vuotta myöhemmin kuin muut.

Ylipainon, tupakoinnin, liiallisen alkoholinkäytön ja monien muiden terveysriskien haitat on toki havaittu iäkkäilläkin, mutta ruotsalaisten tutkimus on ensimmäinen, jossa elintapojen vaikutuksia on selvitetty näin iäkkäiden elinikään.

Tutkimukseen osallistui 1 800 yli 75-vuotiasta, joita seurattiin vuodet 1987–2005 eli keskimäärin 18 vuoden ajan. Tänä aikana 92 prosenttia osallistujista kuoli, mutta noin puolet eli yli 90-vuotiaiksi.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 14.9.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest