Paha nikotiiniriippuvuus ennustaa lisäkiloja lopettamisen jälkeen

Japanilaistutkijoiden tulokset perustuvat 190 tupakkavierotukseen hakeutuneen seurantaan, joka jatkui kolmen kuukauden ajan.

Kun tutkijat selvittivät mitkä tekijät ennustivat osallistujien painonnousua, muutama seikka nousi ylitse muiden. Kiloja alkoi kertyä etenkin osallistujille, jotka olivat tupakoineet runsaasti ja joiden nikotiiniriippuvuus oli kova. Myös suuri triglyseridi-rasvojen pitoisuus veressä sekä pieni HDL-kolesterolin pitoisuus ennakoivat lihomista. Paha nikotiiniriippuvuus oli kuitenkin vahvin ennusmerkki.

Koska tutkimuksen seuranta-aika oli kovin lyhyt, osallistujien painonnousu ei ollut suurta, vain puolisen kiloa, mutta todennäköisesti painoa kertyi jatkossa enemmänkin. Yleensä painonnousu ja siihen johtava ruokahalun kasvu tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana ja etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Tutkijat korostavat, että lihomisen pelossa kenenkään ei kannata jatkaa tupakointia, sillä liikunta ja oikea ruokavalio voivat ehkäistä painonnousua. Tupakoinnin lopettamista harkitsevia pitäisikin neuvoa liikkumaan ja kiinnittämään huomiota syömisiinsä, he neuvovat.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Plos One -verkkolehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest