Hyväkuntoiset pienemmässä epilepsian vaarassa

Tutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla lähes 1,2 miljoonaa 18-vuotiasta miestä 25 vuoden ajan. Miesten kunto oli mitattu heidän suorittaessaan asepalvelusta. Seurannan aikana 7 000 miestä sairastui epilepsiaan.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista miesten kuntotestien tuloksiin, he havaitsivat hyväkuntoisimpien sairastuneen epilepsiaan lähes 80 prosenttia epätodennäköisemmin kuin huonokuntoisimpien miesten. Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin perinnöllinen epilepsia-alttius sekä mahdolliset aivovammat, aivohalvaukset ja diabetes.

Hyväkuntoisimmista miehistä epilepsiaan sairastui kaikkiaan 0,5 prosenttia, kohtalaisessa kunnossa olevista 0,6 prosenttia ja huonokuntoisimmista hieman yli prosentti.

Liikunta voi vaikuttaa epilepsiariskiin ainakin kahdella tapaa, tutkijat kirjoittavat. Se saattaa vahvistaa aivoja, mutta on myös mahdollista, että hyvä fyysinen kunto ylipäätään suojaa sairastumiselta.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest