Parikymppisenä kertyneet kilot haitaksi myöhemmin elämässä

Brittien tulokset julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä, ja niiden perusteella 26 – 36-vuotiaasta saakka ylipainoiset sairastuvat kuusikymppisenä munuaissairauteen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset tai vasta yli kuusikymppisenä lihovat. Myös vyötärölihavuus 43 – 53-vuotiaana liittyi munuaissairauden riskiin.

Diabetes ja korkea verenpaine liittyivät osaan sairastumisista, mutta eivät selittäneet ylipainoon liitettyä vaikutusta kokonaan. Tutkijat arvioivatkin, että huomattava osa munuaissairauksista jäisi kehittymättä, jos väestön lihominen saataisiin kuriin.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysiin eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Uutispalvelu Duodecim

Parikymppisenä kertyneet liikakilot voivat vuosien varrella suurentaa riskiä sairastua munuaissairauteen, tuore brittitutkimus osoittaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest