Pitemmät yöunet voisivat vähentää lihavuutta

Yöunien yhteys painoindeksiin oli tulosten perusteella voimakkain nuorilla, joille oli jo kertynyt runsaasti liikakiloja. Jos unen ja painon yhteys on syyseurauksellinen, nukkuminen saattaisikin auttaa ylipainoisia nuoria kilojen karistamisessa.

Tulostensa perusteella tutkijat laskivat teini-ikäisten lihavuuden vähentyvän noin neljä prosenttia, jos kahdeksantoistavuotiaina kaikki nukkuisivat kahdeksan tunnin sijaan kymmenen tuntia yössä. Yksi keino lisätä nuorten nukkumista olisi myöhentää koulujen alkamista. Tästä on myös tutkimusnäyttöä, tutkijat kirjoittavat.

Lyhyiden yöunien ja lihavuuden yhteys on huomattu aiemminkin, mutta tuloksista on ollut vaikea erottaa miten paljon yhteys johtuu unien pituudesta ja miten paljon muista elintavoista. Nyt julkaistussa tutkimuksessa lyhyiden yöunien ja lihavuuden yhteys havaittiin riippumatta nuorten fyysisestä aktiivisuudesta tai ajasta, jonka he käyttivät tietokoneiden ja television ääressä.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Pediatrics-lehdessä, ja ne perustuvat tuhannen 14–18-vuotiaan seurantaan. Osallistujat arvioivat yöuniaan puolen vuoden välein koko nelivuotisen high school -koulunsa ajan. Myös pituus ja paino mitattiin puolen vuoden välein.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest