Syöthän tarpeeksi kuitua? Suojaa myös näiltä sairauksilta

Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa. Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, ja sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 prosenttia jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.

Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest