Tuore tutkimus: Kananmunien syömisellä yllättäviä seurauksia terveydelle

Pitkään kananmunia pidettiin haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon mukaan ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tutkimuksessa yhdistettiin 16 kananmunatutkimusta, joiden osallistujamäärät vaihtelivat 1 600 ja 90 000 välillä. Osallistujia oli seurattu 6–20 vuotta. 

Analyysi osoitti, ettei päivittäinen kananmunien syöminen liittynyt suurentuneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin eikä erikseen iskeemiseen sydänsairauteen, aivohalvauksiin eikä niistä johtuviin kuolemiin. Sen sijaan munia päivittäin syövien riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli jonkin verran suurempi kuin osallistujien, jotka söivät kananmunia vain harvoin tai eivät lainkaan.

Tulokset viittasivat myös siihen, että kananmunien runsas syöminen saattoi suurentaa diabetesta jo sairastavien riskiä sairastua sydäntauteihin. Tutkijat eivät kuitenkaan osaa sanoa mistä tämä mahdollisesti johtuu. Myös diabetesriskiä koskeva havainto on vailla selvää syytä.

Havainnot vahvistavat nykykäsitystä kananmunien turvallisuudesta terveille, mutta diabetesta ja diabeetikoita koskevat havainnot pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin asiasta voi sanoa viimeisen sanan. Ennen lisätutkimuksia tulokset eivät anna aihetta muuttaa ravitsemussuosituksia tai ruokavalioita.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest