Sokeri ja rasva saattavat lisätä vaihdevuosioireita

Tiedot perustuvat American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa kuuttatuhatta vuosina 1946–1951 syntynyttä vaihevuosia elävää naista seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Vaihdevuosioireita selvitettiin kolmen vuoden välein ja ruokavalio arvioitiin tutkimuksen alussa. Tulokset osoittivat naisten noudattamien ruokavalioiden liittyvän siihen miten todennäköisesti he kärsivät kuumista aalloista ja yöhikoilusta, jotka ovat yleisiä vaihdevuosioireita. Eniten sokeria ja rasvaa ravinnostaan saavat oireilivat noin viidenneksen todennäköisemmin kuin niitä vain vähän syövät. Paljon hedelmiä syövät tai terveellistä välimerellistä ruokavaliota noudattavat puolestaan oireilivat viidenneksen harvemmin kuin osallistujat, joiden ruokavalio ei sisältänyt hedelmiä eikä Välimeren alueen perinteisen ruokavalion piirteitä. Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, sillä tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka kuin naisten ruokavalio. Ruoan ja esimerkiksi soijan suotuisista vaikutuksista vaihdevuosioireisiin on tosin aiempaakin näyttöä. Tehokkain tunnettu hoito on kuitenkin estrogeenihoito. Uutispalvelu Duodecim (American Journal of Clinical Nutrition 2013;97:1092–1099) http://ajcn.nutrition.org/content/97/5/1092.abstract

Kuumat aallot ja muut vaihdevuosioireet saattavat olla tavallista yleisempiä naisilla, jotka syövät paljon sokeria ja rasvaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest