Tutkimus: Lihominen ja tupakointi on haitallisempaa naisille

Nuoruusvuosien jälkeen lihoneet naiset ovat alttiita matala-asteiselle tulehdukselle, jota pidetään monien kansansairauksien riskitekijänä. Miehillä vastaavaa yhteyttä ei havaittu, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Tiina Ahosen väitöstutkimus. Myös tupakointi näyttää altistavan tulehdukselle enemmän naisilla kuin miehillä.

Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa erityisesti rasvakudoksesta erittyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Tulehdus on itsessään oireeton, mutta se vaikuttaa lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja metabolisen oireyhtymän taustalla. Metabolinen oireyhtymä on diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskikeräytymä, johon kuuluvat korkea kolesteroli, verenpaine ja vyötärölihavuus.

Painonnousu, tupakointi ja verenpaine ovat metabolista oireyhtymää usein edeltäviä riskitekijöitä. Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että näiden riskitekijöiden taustalla on erilainen matala-asteisen tulehduksen aktiviteetti eri sukupuolilla; naisilla se on korkeampi kuin miehillä. Tulehdus voikin osaltaan selittää jo aiemmissa tutkimuksissa naisdiabeetikoilla havaittua suurentunutta sepelvaltimotaudin riskiä miesdiabeetikoihin verrattuna.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest