Tutkimus todistaa: Ylipainon häpeäminen voi saada ihmisen lihomaan lisää

University College London -yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa selvisi, että häpeän tunne voi saada ihmisen painon nousemaan entisestään. Noin 3000 tutkimushenkilön joukosta eniten lihoivat neljän vuoden aikana he, jotka kertoivat kokeneensa ylipainoonsa liittyvää syrjintää tai ennakkoluuloja.

Tutkijat selvittivät, kuinka moni koehenkilöistä koki joutuneensa päivittäisessä elämässä painosta johtuvan syrjinnän kohteeksi. Ylipainoisista viisi prosenttia raportoi painoon liittyvästä syrjinnästä, kun taas sairaalloisesti lihavista yli kolmekymmentä prosenttia kertoi joutuneensa syrjityksi. Sukupuolien välillä eroa ei ollut, vaan sekä miehet että naiset kokivat syrjintää yhtä paljon. Esimerkeiksi syrjinnästä koehenkilöt kertoivat muun muassa epäkunnioittavan kohtelun sekä huonon asiakaspalvelun.

Merkittävä huomio oli syrjinnän kokemuksen yhteys tutkimukseen osallistuneiden painoon. Ne ryhmästä, jotka tunsivat kokeneensa hyljeksintää painoonsa liittyen, lihoivat tutkimuksen aikana keskimäärin lähes kilon. Vastaavasti he, joilla syrjinnän kokemuksia ei ollut, laihtuivat keskimäärin 0,7 kiloa.

Tutkimuksissa on jo aiemmin huomattu, että syrjintää painonsa vuoksi kokevat ihmiset sortuvat muita helpommin lohtusyömään.

– Syrjinnän aiheuttama stressi voi aiheuttaa ruokahalun kasvamista ja usein himo kohdistuu paljon kaloreita sisältäviin ruokiin. Lisäksi syrjinnän aiheuttama epävarmuus ja häpeä saa ylipainoisen ihmisen helposti välttelemään fyysistä aktiivisuutta vaativia tilanteita ja paikkoja, toteaa tutkija Sarah Jackson University College Londonista

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavatkin, että lihavien syyttely on haitallista. Erityisesti terveysalan ammattilaisten kannattaisi olla painonhallintaohjauksessa kannustavia, ei kriittisiä.

Lähde: BBC

Keventäjissä saat tueksesi Suomen parhaat terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijat. Tule mukaan!

 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest