Vyötärölihavuus ehkä pahin verenpaineen nostaja

Havainto on mielenkiintoinen, sillä sisäelinten ympärille kertyvän ns. viskeraalisen rasvan ei ole aiemmin osoitettu olevan erityinen verenpainetaudin riskitekijä, vaikka se on yhdistetty monien muiden sairauksien kehittymiseen. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 900 potilaan seitsenvuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana korkea verenpaine kehittyi etenkin osallistujille, joiden painoindeksi oli korkea, tutkijat havaitsivat. Tulokset kuitenkin muuttuivat sen jälkeen, kun tutkijat huomioivat mihin kohti kehoa liikakilot olivat kertyneet. Tällöin vain suuri viskeraalisen rasvan määrä liittyi verenpaineen kohoamiseen, tutkijat havaitsivat.

Kaikkein todennäköisimmin verenpainetauti kehittyi osallistujille, joille rasvaa oli kertynyt vatsaontelon taakse ja munuaisten ympärille. Havainto on uusi ja viittaa munuaisten ympärille kertyvän rasvan mahdollisesti lisäävän verenpainetaudin vaaraa.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Joka neljäs osallistuja sairastui verenpainetautiin seurannan aikana.

Lähteet:

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest