Maitotuotteet ja kalsium ovat tärkeitä luiden hyvinvoinnille ja vahvuudelle. Osteoporosis Internationalissa julkaistu tutkimus osoittaa, että myös vihanneksista ja hedelmistä löytyvät kaliumsuolat bikarbonaatti ja sitraatti tekevät hyvää luille.
Tutkijat analysoivat 14:ää tutkimusta, joissa osallistujille annettiin kaliumsuoloja määrä, joka vastaa 7–8 annosta hedelmiä ja kasviksia päivässä.
Kalium-rikkaita vihanneksia ovat muun muassa pinaatti, avokado, bataatti, punajuuri, appelsiini ja edamame-pavut. Tummanvihreät lehtivihannekset ovat erityisen hyviä kaliumin lähteitä. Ne sisältävät kaliumin lisäksi myös kalsiumia, magnesiumia ja K-vitamiinia.
Vaikka kaliumsuoloilla luita vahvistavia ominaisuuksia onkin, muistuttavat tutkijat, ettei maitotuotteita kannata jättää pois ruokavaliosta uusien tutkimustulosten takia, sillä kasvikset ja hedelmät eivät todennäköisesti riitä vahvistamaan luita yksinään tarpeeksi.
Lähde: Prevention.com