Vyötärölihavuus ennustaa diabetesta painosta riippumatta

Tyypin 2 diabetes on yleinen lihavilla ihmisillä, mutta moni diabetekseen sairastuneista ei vielä täytä lihavuuden kriteereitä. Koska pelkkä painoindeksi ei kerro riittävästi siitä, ketkä ovat riskissä sairastua diabetekseen, tarvitaan lisätyökaluja riskiryhmien tunnistamiseen.

Tulokset osoittivat, että niin painoindeksi kuin vyötärön ympärys ennustivat tyypin 2 diabeteksen vaarasta itsenäisesti. Miesten, joiden painoindeksi oli yli 35 kg/m2 ja vyötärön ympärys yli 102 cm, todettiin sairastuvan diabetekseen 22 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisten miesten, joiden vyötärön ympärys oli alle 94 cm. Vastaavasti naiset, joiden vyötärön ympärys oli yli 88 cm, sairastuivat tyypin 2 diabetekseen yli 30 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset naiset, joiden vyötärön ympärys oli alle 80 cm.

Tutkimuksen merkittävin löydös oli se, että vyötärölle kertyneestä lihavuudesta kärsineiden ylipainoisten miesten ja naisten riski sairastua kymmenen vuoden seurannassa diabetekseen oli verrattavissa lihavien riskiin. Tulokset ovat uusin osoitus siitä, miten vyötärön mittaamisella on mahdollista täydentää diabeteksen riskipotilaiden tunnistamista.

Vyötärölihavuuden rajana pidetään miehillä noin 100 senttimetriä ja naisilla 90 senttimetriä. Ylipaino puolestaan alkaa painoindeksistä 25 kg/m2 ja lihavuuden raja-arvona pidetään BMI 30 kg/m2. Tutkimuksessa hyödynnettiin laajan eurooppalaisen monikeskustutkimuksen tuloksia. Analyyseissä huomioitiin 12 000 tyypin 2 diabetekseen sairastuneen ja 16 000 verrokin tiedot.

Vyötärölihavuuden kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista suomalaisista.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 3.8.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest