Hälyttävä ilmiö leviää maailmalla: Lihomisen kieltäminen yleistyy

Uusi tutkimus perustuu Yhdysvalloissa vuosina 2008 ja 2009 toteutettuihin elämäntapakyselyihin, joissa kartoitettiin muun muassa vastaajien tupakointia, ruokavaliota ja liikuntatottumuksia.

Kyselyn tuloksista kävi ilmi, että kun ihmisiltä kysyy heidän edellisvuoden painoaan, he muistavat sen yläkanttiin. Suuri osa vastaajista arvioi painavansa vuotta aiemmin enemmän kuin mitä he todellisuudessa olivat painaneet. Vastaajat olivat siis mielestään laihtuneet, koska kertomansa mukaan he painoivat vähemmän kuin edellisvuonna.  Aiempien vuosien tutkimustuloksia vertaillessa kävi kuitenkin ilmi, että vastaajien paino oli joko pysynyt samana tai jopa lisääntynyt.  Ilmiö korostui erityisesti miehillä; tutkimus osoittaa, että naiset pitävät painostaan tarkempaa kirjaa kuin miehet.

Tutkijoiden mukaan ihmisillä on taipumusta vääristellä totuutta painoon liittyvissä kysymyksissä. Oman painonnousun kieltäminen on yleistyvä ilmiö etenkin Yhdysvalloissa: ihmiset kuvittelevat hoikistuvansa, mutta tilastojen mukaan amerikkalaiset ovat vuosi vuodelta painavampia.

Tutkijat ovat tuloksista huolissaan, sillä hiljalleen vyötärölle hiipivä paino voi olla tulevaisuudessa vakava terveysuhka. Lihavuus lisää muun muassa diabeteksen, kohonneen verenpaineen, sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.  Lievä ylipainoisuus ei ole terveydellinen riski, mutta selkeä ylipainoisuus on. Omaa painoaan kannattaakin tarkkailla säännöllisesti, ja sen äkilliset nousut pistää merkille, jotta ongelmaan voi puuttua ajoissa.

Lähde: Nbcnews.com

Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla voi helposti seurata päivittäin saamaasi kalorien määrää sekä ruokasi laatua. Liity nyt jäseneksi!

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest