Yöunien pituudella vaikutusta diabetesriskiin – ethän nuku liikaa tai liian vähän?

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja ne perustuvat kymmenen tutkimuksen ja 480 000 potilaan tietojen yhteisanalyysiin. Tutkimukset olivat kestäneet 2,5–16 vuotta ja niiden aikana yli 18 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Analyysin mukaan pienin sairastumisriski on 7–8-tuntisia yöunia nukkuvilla ja riski suurenee tasaisesti, mitä vähemmän tai enemmän henkilö nukkuu. Riski kasvaa 9 prosenttia jokaista tunnin vähennystä ja 14 prosenttia jokaista tunnin lisäystä kohden, tulokset osoittavat.

Aiemmissa tutkimuksissa noin seitsemäntuntiset yöunet on yhdistetty hyvään sokeritasapainoon aikuistyypin diabetesta jo sairastavilla. Tulokset eivät silti tarkoita sitä, että yöunien pituus on suoraan vastuussa nyt havaitusta diabetesriskistä. Yhteys voi johtua hyvin monista seikoista, jotka vaikuttavat sekä unen tarpeeseen että diabeteksen kehittymiseen.

 

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest