Testituloksesi

/10

– Keventäjien asiantuntijat

Liity keventäjiin

Keventäjissä saat tehokkaat työkalut painonhallintaan ja Suomen parhaiden terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoiden tuen. Tutustu jäsenetuihimme.

Näin tuloksesi vertautuvat muihin

[stat_gender_ratio]

[stat_same_reason_match]

[stat_lose_per_week]

90 % käyttäjistämme onnistuu! Liity sinäkin!

Syventävää tietoa

Mikä vaikutti testitulokseeni? Lue taustatietoa testin kysymyksistä ja ymmärrä  painonhallintaa paremmin.

TAVOITEVAUHTI | Miten paljon haluaisit painon tippuvan viikkoa kohden?

Vaikka nopea painonpudotus tuntuu lyhytaikaisesti motivoivalta, tutkimusten mukaan paino putoaa pysyvämmin mitä hitaammin pudotus tapahtuu. Nopeassa painonpudotuksessa usein menetetään myös lihasmassaa merkittävästi enemmän ja kukapa lihaksistaan haluaisi laihtua! Nopea pudotus saattaa myösaiheuttaa kehossa säästöliekkitilan ja laihtuminen tyssää, vaikka energiansaantia pyrkisi entisestään vähentämään.

Jos sinulla on ylipainoa yli 15 kg, ensimmäiset kilot saattavat pudota nopeastikin. Sen jälkeen vauhti yleensä hidastuu ja se on hyväksyttävä. Mitä enemmän sinulla on ikää tai mitä lähempänä olet normaalipainoa sitä hitaammin paino putoaa. Muista, että kilo kuussakin on hyvä tahti sillä vuodessa se on jo yli 10 kiloa!

ASENNOITUMINEN | Miten kuvailisit omaa sitoutumistasi painonhallintaan?

Laihduttamisessa on hyvä saada aikaan positiivisen tekemisen meininki! Muutokset elämässäsi kannattaa valita niin, että ne ovat riittävän helppoja ja juuri sinun elämääsi sopivia. Joitakin muutoksia joutuu harjoittelemaan, mutta jos nämä muutokset tuntuvat vaikeilta vielä parin kolmen viikon jälkeen, niin ehkäpä muutos on huono juuri sinun elämääsi. Usko tekemiseesi ja määritä tavoitteesi niin, että varmasti onnistut!

MOTIIVIT | Miten paljon haluaisit painon tippuvan viikkoa kohden?

Vaikka nopea painonpudotus tuntuu lyhytaikaisesti motivoivalta, tutkimusten mukaan paino putoaa pysyvämmin mitä hitaammin pudotus tapahtuu. Nopeassa painonpudotuksessa usein menetetään myös lihasmassaa merkittävästi enemmän ja kukapa lihaksistaan haluaisi laihtua! Nopea pudotus saattaa myösaiheuttaa kehossa säästöliekkitilan ja laihtuminen tyssää, vaikka energiansaantia pyrkisi entisestään vähentämään.

Jos sinulla on ylipainoa yli 15 kg, ensimmäiset kilot saattavat pudota nopeastikin. Sen jälkeen vauhti yleensä hidastuu ja se on hyväksyttävä. Mitä enemmän sinulla on ikää tai mitä lähempänä olet normaalipainoa sitä hitaammin paino putoaa. Muista, että kilo kuussakin on hyvä tahti sillä vuodessa se on jo yli 10 kiloa!

MENETELMÄT | Miten aiot laihduttaa?

Painon pudotuskeinoja on monia! Se joka sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Tärkeintä on löytää ne muutoskohteet elämässäsi, joihin pystyt sitoutumaan pitkäaikaisesti. Pikadieetit saattavat pudottaa painoa nopeasti, mutta oppimiskokemusta uudesta elämäntavasta ei tule. Aloita sieltä mikä sinusta tuntuu helpoimmalta, jotta saat onnistumisen kokemuksia.

ELÄMÄNHALLINTA | Tuntuuko sinusta että elämäsi on "järjestyksessä"?

Usien syömisen hallinta on elämisen hallintaa ja päinvastoin. Valitettavan harva ymmärtää kuinka elämänhallinta on yksi painonpudotuksen tärkeimmistä kulmakivistä. Mikäli elämässäsi on juuri tapahtunut tai tapahtumassa suuria muutoksia, voi olla että voimavaroja elämäntapamuutoksiin ei juuri nyt ole. Muutos vaatii aina voimavaroja. Työstressi tai ongelmat parisuhteessa saattavat jumiuttaa aineenvaihduntaasi ja lisätä herkkujen mielitekoja.

Kannattaa miettiä syvällisesti kumpi on ensin: muna vai kana? Kun stressaantuneena keho huutaa suklaata, niin voimavarat kannattaa suunnata stressin hallintaan eikä yrittää vaihtaa suklaata porkkanaan.

TUKIVERKOSTO | Miten kuvailisit omaa tukiverkostoasi?

Kaksin aina kaunihimpaa! Ryhmästäkin saa loistavasti vertaistukea. Kaikki tuki ja apu kannattaa ottaa vastaan. Kun puhut oivalluksistasi muiden kanssa ne konkretisoituvat helpommin osaksi elämääsi ja syventää oppimistasi. Muista, että omista oivalluksistasi saattaa olla apua myös muille.

Monille liikuntahetketkin maistuvat paremmin, kun saa vaikkapa naapurista seuraa sauvakävelylenkille. Perheen tai puolison kanssa kannattaa asia puida läpi, ettei kukaan vahingossakaan ala sabotoimaan elämänmuutosremonttiasi esimerkiksi tuomalla herkkuja liiaksi kotiin.

KEHONKUVA | Millainen kuva sinulla on omasta vartalostasi?

Meitä on niin monen mallisia ja on tärkeää oppia hyväksymään kehomme pienine virheineen. Painon pudotus ei välttämättä aina vaikuta juuri niihin kohtiin kehoa, joista et pidä. Kehomme on kuitenkin se, joka kuljettaa meidät paikasta toiseen ja antaa mahdollisuuden tehdä erilaisia asioita. Siksi kehoa on hyvä kuunnella, kohdella hyvin ja rakastaa.

REPSAHDUKSET | Miten käsittelet repsahduksia kuten satunnaista syöpöttelyä tai liikuntasuorituksen väliin jäämistä?

On tärkeä muistaa, että pitkäaikaisessa painonhallinnassa repsahduksia taatusti tulee, mutta ne on otettava oppimiskokemuksina. Voi pohtia miten seuraavan kerran tilanteessa kannattaisi toimia tai vain hyväksyä, että aina ei mene kuin Strömsössä. Sekin kuuluu elämään. Joskus repsahdus saattaa olla osa arkielämän joustoa, jota on hyvä opetella matkalla kohti tasapainoista elämää painoa halliten.

SUHDE RUOKAAN | Millaista ruokavaliota aiot noudattaa laihduttaessasi?

Ihmismielen on helpompi olla ehdoton kuin juostava – ainakin tietyn hetken. Joustavuutta on kuitenkin hyvä opetella. Aina ei ole pakko sanoa kaikelle ’ei’, mutta toisaalta aina ei myöskään tarvitse sanoa ’kyllä’ kaikille mahdollisuuksille syödä.

SUHDE RUOKAAN | Mikä on suhteesi "hyviin" ja "huonoihin" ruokiin?

Tiettyjen ruokien kieltäminen saattaa tehdä niistä mielessämme entistä houkuttelevamman. Sallivampi ote auttaa hallitsemaan syömistä, mutta pysähtyminen valintahetkellä on tärkeää – tarvitsenko juuri tämän herkun nyt? Syöminen on skaala eri harmaan sävyjä ei vain musta-valkoista.

SUHDE LIIKUNTAAN | Mikä on suhteesi liikuntaan?

Tutkimusten mukaan liikunta pudottaa painoa varsin vähän, mutta auttaa pitämään pudotetut kilot helpommin poissa. Tämän vuoksi on loistavaa, jos löydät tai olet jo löytänyt itsellesi mieluisen tavan liikkua! Liikunnan ei välttämättä tarvitse olla hikirääkkiä, vaan voit auttaa naapuria koiran ulkoilutuksessa, kokeilla geokätköilyä tai jahdata Pokemoneja. Kaikki aktiviteetit ovat terveyden kannalta suotavia.

SUUNNITELMALLISUUS | Mikä seuraavista kuvaa parhaiten organisointikykyäsi

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – etenkin syömisen hallinnassa! Osta vaikkapa maanantaiaamuna työmatkalla koko viikon eväät valmiiksi tai tee sunnuntaina iso kattilallinen keittoa, josta saat pakkaseen hätävararuokaa kiireisille päiville. Muista, että alkuun sinun ei tarvitse suunnitella koko viikon ruokavaliotasi etukäteen, vaan pyri laittamaan pikku hiljaa palanen kerrallaan ruokavaliotasi paremmaksi, kunnes niistä muodostuu rutiineja.

SEURANTA | Miten aiot seurata edistymistäsi ja asettamasi tavoitteen toteutumista?

Tavoitteisiin on helpompi päästä, kun pitää ruokapäiväkirjaa tai pitää kirjaa havainnoistaan ja oivalluksistaan. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Osa kokee kirjauksen työläänä ja osa taas helppona rutiinina joka auttaa hallitsemaan syömistä. Tärkeintä kuitenkin on kirjasit tai et, että huomioit nykyisiä syömistottumuksiasi ja oivallat missä kannattaa tehdä muutoksia.

HISTORIA | Mikä seuraavista kuvaa parhaiten aiempia kokemuksiasi laihduttamisesta?

Monilla on takanaan monta laihdutuskokemusta ja paino on noussut pikkuhiljaa takaisin. Muista, että jos näin on käynyt et ole huono laihduttaja vaan keinosi ovat olleet sinulle sopimattomia tai elämässäsi on todennäköisesti tapahtunut jotain suuria muutoksia jolloin syömisen hallinta on ollut vaikeampaa.

Kiloja saa tiputettua monella tavalla, mutta on eri asia oppiiko samalla hallitsemaan syömistä niin, että paino ei enää kiipeä takaisin. Historia opettaa, joten aikaisempia kokemuksia on hyvä käydä mielessään läpi.

JATKUVUUS | Mitä aiot tehdä kun olet saavuttanut tavoitepainosi?

On loistavaa jos löydät itsellesi uuden tavan syödä ja liikkua, jotka tuntuvat sinusta helpolle ja luontevalle. Tällöin paino pysyy helposti hallinnassa myös jatkossa. Säännöllinen visiitti puntarilla ei silti ole pahitteeksi esimerkiksi  kerran pari kuukaudessa. Jos paino alkaa taas nousta on hyvä pohtia oletko palannut jossakin asioissa taas vanhoihin tapoihin.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest

Share This