Vaihtelua kasviksiin – Mitä jos kokeilisitkin välillä näitä?

Maa-artisokka

Maa-artisokan mukulat muistuttavat jonkin verran perunoita tai inkiväärin juuria. Ohut ruskehtava kuori kätkee alleen mehukkaan valkean hedelmälihan. Maa-artisokkaa käytetään perunan tapaan keitettynä ja muhennoksena. Keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla. Maa-artisokka sopii erittäin hyvin diabeetikkojen ruokavalioon perunan sijaan, koska sen hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti kuitua ja rautaa.

Miedonmakuista maa-artisokkaa käytetään tavallisesti pehmeissä sosekeitoissa, kastikkeissa, ja kasvisgratiineissa.

– Maa-artisokka mielletään hyvin usein käytettäväksi vain keitoissa. Kokeile maa-artisokkaa vaihteeksi salaattiin: Keitä artisokat puolikypsiksi ja raasta ne ihan ohuiksi salaattiin, johon tulee lisäksi vuonankaalta, pinaatinlehtiä, persiljaa, oliiviöljyä, sitruunamehua ja vähän parmesanlastuja. Ripsauta sekaan myös sitruunamehua, joka estää artisokan tummumisen.

Salaattifenkoli

Salaattifenkoli kasvattaa tyvelleen sipulimaisen pullistuman jota käytetään vihanneksena sellerin tapaan. Hennot lehdet muistuttavat tilliä. Fenkolin toisesta muunnoksesta maustefenkolista käytetään siemenet mausteeksi. Salaattifenkolia käytetään raakana salaateissa ja esim. dippivihanneksena. Sen mausteisen voimakas maku mietonee kypsennettäessä. Kypsennettyä salaattifenkolia tarjotaan liha- tai kalaruokien lisäkkeenä sellaisenaan tai antamaan makua keittoihin, pata- ja uuniruokiin.

-Salaattifenkolin aromi on raakana aikalailla anikseen vivahtava, mutta esimerkiksi kalakeittoihin se antaa ihanan maun. Hyvä kasvispiirakka syntyy punajuuresta, vuohenjuustosta, hunajasta ja salaattifenkolista, joka antaa yleensä aika miedolle kasvispiirakalle hieman voimakkaamman maun.

Retiisi

Retiisi on yksi kaikkein vanhimmista viljelykasveista. Ne voivat olla muodoltaan pyöreitä tai pitkänomaisia ja väriltään punaisia, valkoisia, punavalkeita tai mustia. Pitkiä valkeita retiisejä kutsutaan jääpuikkoretiiseiksi. Retiisiä voi syödä sellaisenaan ja käyttää ruokien koristeluun. Retiisiä käytetään myös salaateissa, keitoissa ja pataruuissa.

– Retiisi on napostelulautasten vakiokasvis, johon se sopiikin hyvin. Retiisi sisältää sinappiöljyä ja hieman lajikkeesta riippuen sen maku vaihtelee miedommasta vähän ärhäkämpään aromiin.

– Grillikauden raikas salaatti syntyy säilykemaissista, retiisistä ja avokadosta, johon lisätään paljon hienonnettua persiljaa, valkosipulia ja limetin mehua. Öljyäkin voi laittaa halutessaan, mutta ei välttämättä. Tämä nopea salaatti sopii mainiosti grillilihan lisukkeeksi.

Mustajuuri

Mustajuuren mieto, hieman pähkinäinen maku on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Tämä herkullinen juures ns. ”köyhän parsa” muistuttaa maultaan ja käyttötavoiltaan parsaa. Mustajuuressa on runsaasti rautaa ja se sopii mainiosti diabeetikoille. Tyypillisimmin sitä tarjotaan keitettynä voisulan ja/tai juustoraasteen kera. Keventäjän kannattaa valita juustoksi kevyt vaihtoehto tai lorauttaa keitettyjen mustajuurten päälle vain hieman öljyä.

Mustajuurta ei välttämättä löydy kaikkien kauppojen kasvisvalikoimista. Hinnaltaan se on yleensä huokeampaa kuin parsa, ja jos sitä onnistuu löytämään, kannattaa sitä kokeilla parsan tapaan tai vaikkapa ruokakermalla höystettynä sosekeitossa, joihin se sopii muiden, perinteisempien juuresten tavoin.

– Kuorittu mustajuuri tummuu nopeasti, joten se kannattaa laittaa veteen heti kuorimisen jälkeen. Salaatissa käytettynä mustajuuri kaipaa seurakseen sitruunanmehua tai etikkaa tummumisen estämiseksi.

Salaattisikuri

Salaattisikuri sekoitetaan usein endiiviin. Lajit ovat lähisukulaisia, mutta ulkonäöltään aivan erilaisia. Endiivi, joita on muutamia eri lajeja, muistuttaa salaattia, kun taas salaattisikuri muistuttaa hiukan kiinankaalta. Salaattisikuria käytetään sekä raakana että kypsennettynä. Se sopii salaatteihin, keitettynä ruokien lisäkkeeksi ja juustotarjottimelle sekä lämpimiin ruokiin.

Punasikuri eli punasalaatti on salaattisikurin punalehtinen muunnos, jota käytetään yleensä muihin salaattilajeihin sekoitettuna, koska sen maku yksinään on varsin voimakas. Punasikuri koristaa usein vihreää salaattia.

Salaattisikurin lehtien maku on kirpeä ja kovasti kitkerä kanta kannattaa aina leikata pois. Salaattisikuria pitää säilyttää valolta suojattuna, valo nimittäin muuntaa sen makua vieläkin kitkerämmäksi. Maun saa miedommaksi liottamalla sitä lämpimässä vedessä.

– Salaattisikuri sopii hyvin kasvisvadille dipattavaksi tai piristykseksi salaatin joukkoon. Parhaimmillaan se on vaikkapa vokissa, jossa sen maku pehmenee meheväksi kypsennettäessä.

Latva-artisokka

Latva-artisokat muistuttavat muodoltaan hieman käpyä ja ovat väriltään vihreitä tai viininpunaisia. Nimestään huolimatta latva-artisokka ei ole mitenkään läheistä sukua maa-artisokalle. Latva-artisokkaa käytetään yleensä keitettynä ja ne pitää käsitellä ennen keittämistä. Latva-artisokasta käytetään ruuaksi nupulla olevien kukkamykeröiden pohjat ja terälehtien alaosat. Keittämisen jälkeen tarjoillaan lämpiminä esim. sitruunalla maustetun voin kanssa tai kylminä viinietikalla maustettuina. Artisokan suomut irrotetaan ja syödään käsin.

– Tuoreen latva-artisokan käsittely on aika työlästä, joten suosin itse mieluummin säilykkeitä. Säilötyt artisokan sydämet ovat öljystä huolimatta mainio tuote keventäjän salaatteihin, lisukkeiksi tai vaikkapa täytteeksi kalafileille.

Ruusukaali

Ruusukaalin pienet vihreät kaalinkerät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, valkuaisaineita ja rautaa. Ruusukaali sopii erityisen hyvin erilaisten liharuokien lisäkkeeksi. Voimakkaan makunsa ansiosta se sopii myös keittoihin, patoihin, vuokiin ja muihin kypsennettyihin ruokiin.

– Ruusukaalin perinteinen käyttötapa on paistaa pannulla vähän pekonia, lisätä sokeria, vettä, viinietikkaa ja  sinappia ja keitettyjä ruusukaaleja. Kevennetyssä versiossa voi käyttää kinkkuleikkelettä pekonin sijaan. Kinkku ja ruusukaali sopivat täydellisesti toisilleen.

– Toinen ihana ruoka ruusukaalista syntyy helposti latomalla uunivuoan pohjalle ruusukaalit ja päälle maizenalla suurustettua kookosmaitoa, jossa mietoa currytahnaa tai vastaavaa intialaistyyppistä tahnaa. Gratiiniin voi halutessaan laittaa lisäksi vielä vaikkapa parsa- ja kukkakaalta.

– Ja miksei ruusukaalta voi kokeilla kypsennettäväksi myös grillissä laittamalla esikeitetyt kaalit öljynokareen kera folionyyttiin.

Siitake

Kasviksiin kuuluvat myös sienet. Vaihtelua perinteisiin herkkusieniin saa hienoaromisista siitakesienistä, joita suositellaan käytettäviksi kypsennettyinä. Siitakkessa on vähemmän vettä kuin muissa viljellyissä sienissä, joten ne säilyvät hyvin. Siitaketta voi käyttää keitoissa, kastikkeissa, leivonnaisissa ja pitsan päällisenä.

– Siitakesienien hinta on vähän korkeampi kuin herkkusienien, mutta niissä on enemmän makua. Keventäjälle ne sopivat erinomaisesti lisäkkeeksi vaikkapa kirkasliemisiin keittoihin tai marinoituina salaatteihin.

– Ne sopivat hyvin myös grillattavaksi: laitetaan folionyyttiin esimerkiksi aasialaistyyppisessä inkivääripohjaisessa kastikkeessa marinoituja siitakesieniä, kesäkurpitsaa, kukkakaalta ja tofua. Grillattua, terveellistä kasvisruokaa parhaimmillaan.

Lähde: kasvikset.fi

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest