Ravitsemussuosituksissa ohjeistetaan rajoittamaan tyydyttyneitä rasvoja sisältävien ruokien kulutusta sydämen hyvinvoinnin vuoksi. Seurantatutkimuksissa ei ole kuitenkaan löydetty vahvaa yhteyttä kovan rasvan kokonaissaannin ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä.
American Journal of Clinical Nutrition – lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiinkin, miten eri ruoka-aineiden kovat rasvat liittyivät sydäntapahtumien vaaraan. Tutkijat seurasivat 5 200 iältään 42–84-vuotiasta aikuista kymmenen vuoden ajan. Osallistujien ruokavaliota kartoitettiin ruoka-ainekyselyllä. Seurannan aikana todettiin 316 sydän- ja verisuonitapahtumaa.
Tuloksista ilmeni, että maitotuotteista kovaa rasvaa saavat sairastuivat sydäntapahtumiin muita epätodennäköisemmin. Vastaavasti runsaasti tyydyttyneitä rasvoja lihasta saaneiden sydän- ja verisuonitapahtumien vaara osoittautui muita korkeammaksi. Tutkijat laskivat, että jos kaksi prosenttia lihasta saatavan kovan rasvan energiasta korvattaisiin maitotuotteiden kovalla rasvalla, pienenisi sydäntapahtumien riski neljänneksen. Kasvisrasvan ja voin kovien rasvojen ja sydäntapahtumien välillä ei havaittu merkitsevää yhteyttä, mikä saattaa johtua siitä, että erot niiden kulutuksessa olivat vähäiset.
Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että tyydyttyneiden rasvojen terveyshaitat saattavat olla ruuan lähteestä riippuvia. Toisaalta on myös mahdollista, että maidon ja lihan muut ravintoaineet selittävät osaltaan nyt tehtyjä havaintoja.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 20.7.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla voi helposti seurata päivittäin saamaasi kalorien määrää sekä ruokasi laatua. Liity nyt jäseneksi!
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!