Tarjoilussa kannattaa myös muistaa omat voimavarat sekä tarkistaa istumapaikkojen, tilan ja astioiden riittävyys (esim. keiton voi tarjota ryhdikkäistä paperilautasistakin). Lue juhlajärjestelyistä, ideoista jne. myös juttu ”Kevään ja kesän juhliin kevyemmin” Katin palstalta.
Kotimaiset tomaatit, kurkut ja salaatit ovat tällä hetkellä mehukkaita ja kauniita – sekoita niitä runsaasti salaatteihin ja käytä leivonnaisiin. Vihreän ja valkoisen parsan sesonki jatkuu juhannukseen asti ja ylikin ja sesongin loppupuolella on mahdollisuus nauttia myös kotimaisesta parsasta. Parsat sopivat keitettyinä noutopöytään mm. salaatteihin ja marinoitaviksi. Retiisit maistuvat salaatin joukossa tai sellaisenaan. Pinaatti ja nokkonen sopivat mm. piirakoihin, muhennokseen ja keittoon. Hienonnettua nokkosta voit lisätä myös sämpylätaikinaan antamaan väriä ja makua ja lisäämään ravintoarvoa.
Raparperi on herkullinen sesonkituote piirakoihin ja kakkuihin. Raparperikiisseli muuttuu juhlavammaksi jälkiruoaksi, kun tarjoat sen kanssa nokareen jäätelöä.
Vinkkejä tarjoiluun:
– Kun haluat tarjota vieraille nk. ”oikeaa ruokaa”, hyvä vaihtoehto on esim. keitto kuten Keltainen broileri-kasvis-maissikeitto tai jokin hausta löytyvistä kalakeitoista. Keiton kanssa voi tarjota paria lajia leipää, juomaksi sopivat vesi, rasvaton maito ja piimä. Jälkiruoaksi kahvin kanssa maistuu kakku esim. Mansikkahyytelökakku.
– Osittain lämmin tarjoiluvaihtoehto on myös kokonainen savukirjolohi tai siika keitettyjen perunoiden ja nokkos/pinaattimuhennoksen kera.
– Parin erilaisen salaatin tarjoaminen on hyvä vaihtoehto. Peruna- ja pastapohjaiset salaatit ovat ruokaisia. Salaatin pohjan voit tehdä jo vaikka edellisenä päivänä mehevöitymään. Mutta lisää salaatinlehdet, tomaatti ja kurkku vasta juhlapäivänä. Silloin salaatti on kaunista ja raikasta. Lisäkastiketta voit tarjota erikseen myös kauniista pullosta tai kannusta. Monet haun salaateista on tarkoitettu ateriaksi leivän kanssa. Kun tarjoat paria lajia salaattia, voit laskea esim. 2 hengen annoksesta riittävän neljälle jne. Osan kasviksista voit tarjota myös omista kulhoistaan. Silloin esim. allergiset ja lapset voivat valita helpommin itselleen sopivat.
– Kananmunat ovat edullisia ja maistuvia. Keitä niitä iso määrä kovanpehmeiksi, jäähdytä, kuori ja halkaise, Nosta puolikkaat vadille ja tarjoa salaattien yhteydessä.
– Suolaiset piirakat ja sämpylät voit leipoa etukäteen ja pakastaa ne.
– Valmista täytekakut osittain jo edellisenä päivänä. Kuorruta ja viimeistele vasta juhlapäivänä. Jos et ehdi/jaksa leipoa täytekakkua, leivo kääretorttuja tai piirakoita.
– Leivontareseptejä hausta voit hakea mm. hakusanoilla kakku, torttu, piirakka. Ruksaa myös kohta leivonnainen.
Mukavia ja herkullisia mutta keveitä juhlia!
Reseptit:
Katkarapuomenasalaatti
Paahtopaistisalaatti
Tomaatti-basilika-rukolasalaatti
Monen melonin salaatti
Kurkku-surimipalat
Kirjolohi-kasvispiirakka
Kirjolohi-pinaatti/nokkospiirakka hiivataikinapohjalla
Rouheiset sämpylät
Yrtti-salaattijuustopuustiset
Raparperipiirakka
Yllätyskakku
Mansikka-marenkikakku