– Suomalaisten suolansaanti on edelleen turhan runsasta. Ruoanlaittomielessä on kiva juttu, että suomalaiset ovat innostuneet erikoissuolalaaduista kuten ruusuolasta, kristallisuolaa ja mineraalisuolasta. Mutta vaikka niissä on korvattu haitallista natriumia muilla mineraaleilla, niin sekään ei ratkaise liiallisen suolan saannin ongelmaa, Niiniharju muistuttaa.
Suolankäytön vähentäminen on tärkeä askel laihduttajalle. Suola itsessään ei varsinaisesti lihota, mutta suolainen ateria kerää elimistöön nestettä, mikä näkyy turvotuksena ja vaaka näyttää suurempia lukemia.
– On äärimmäisen epämotivoivaa laihduttaa jos on kokoajan turvonnut olo. Voi olla, että vaakakin näyttää turvonneita lukuja ja laihduttaja ahdistuu.
Vähemmän suolaa!
Suosituksena on vähentää suolansaantia alle viiteen grammaan päivässä. Suurin osa suomalaisista saa suolaa reilusti tätä enemmän. Vähäsuolaisuuteen voi Niiniharjun mukaan kuitenkin opetella. Totuttelu alkaa suolan vähentämisestä asteittain: suun tottuminen vähäsuolaiseen ruokaan kestää muutamia viikkoja.
– Ruokaan kannattaa esimerkiksi lisätä suola vasta aivan ruoanlaiton loppuvaiheessa, sillä pintasuolattu ruoka maistuu suolaisemmalta. Sekin voi auttaa vähentämään suolan määrää, Niiniharju vinkkaa.
Lisäksi suolan vähentämisessä kannattaa käyttää apuna muita mausteita. Niiniharju suosittelee ruoan käytössä erityisesti suolattomia mausteseoksia, voimakkaita yrttejä, makeita kasviksia sekä chiliä. Kaupassa kannattaa aina valita vähäsuolaisia vaihtoehtoja.
– Erikoissuolalaaduissa maku menee terveellisyyden edelle. Ruoanlaittomielessä kannattaa siis joskus testailla erilaisia suolalaatuja, mutta terveystuotteina niitä ei kannata ruokavalioonsa ottaa, Niiniharju muistuttaa.