Näin saat kasvikset maistumaan huomaamattasi

Ihmisen tulisi syödä kasviksia ja hedelmiä päivittäin noin 400–800 grammaa. Se on helpommin sanottu kuin tehty: tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista ei saa ravinnostaan riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Suurin syy tähän on se, että juuri kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään paljon vähemmän kuin mitä suositusten mukaan pitäisi.

Tuunaa ruokasi

Voit tuunata ruokiasi lisäämällä kasviksia erilaisten laatikoiden, pataruokien ja kastikkeiden joukkoon. Porkkanaraasteella voit maustaa vaikkapa leivonnaisia tai makaronilaatikkoa. Lisää hedelmiä ja marjoja esimerkiksi jogurttiin, puuroon ja mysliin.

Suosi myös keittoja; keittoresepteihin kuuluu usein paljon kasviksia. Muista, että kasvikset eivät ole lisuke, vaan tärkeä osa ateriaa.

Pilko ja dippaa

Hedelmät, marjat ja vihannekset ovat hyviä välipaloja. Valmiiksi suupaloiksi pilkotut hedelmät ja kasvikset on helppo syödä. Voit tehdä jääkaappiin valmiiksi kasvisvadin, jolloin sinulla on pikkunälän yllättäessä heti välipalaa tarjolla.

Myös esimerkiksi raakoja kasviksia dippaamalla voit saada niistä yllättävän herkullista naposteltavaa. Kasvikset ovat taatusti terveellisempi leffaeväs kuin vaikkapa popcornit.

Säilytä kasvikset oikein

Jotkut kasvikset saattavat kärsiä jos niitä säilytetään liian lähellä muita elintarvikkeita, sillä maut ja hajut voivat tarttua ruuasta toiseen. Kasviksia ja hedelmiä kannattaa säilyttää erillään niille sopivassa lämpötilassa, jotta ne maistuvat hyvältä vielä syödessä.

Valitse mieleisesi

Hedelmistä ja vihanneksista löytyy valinnanvaraa, josta jokainen löytää taatusti mieleisensä, kunhan vain jaksaa etsiä.

Muistuta itseäsi kasvisten hyvistä puolista ja etenkin terveysvaikutuksista, silloin ne ehkä maistuvatkin paremmin.

Hyödynnä sesongit

Hyödynnä sesongit ja valitse kasvikset vuodenaikojen mukaan, koska silloin ne ovat tuoreimmillaan ja edullisimmillaan.

Nauti smoothie

Marja-, hedelmä-, tai vihersmoothie on erinomainen aamupala myös laihduttajalle, sillä niitä on helppo tehdä myös kotona. Valmistuksessa voi käyttää omia lempimakujaan ja lisätä tehosekoittimeen jäämurskaa. Laihduttajan ei kannata maustaa juomaansa sokerilla, vaan hedelmien oma sokeri riittää makeuttamaan juoman.

Muista maustaminen

Muista myös, että kasviksiakin voi maustaa! Maustamalla salaatteja ja vihanneksia saat terveellistä ja herkullista ruokaa. Voit esimerkiksi paistaa kasviksia uunissa pienen öljymäärän kera ja maustaa ne.

Kasvikset kuuluvat tärkeänä osana terveelliseen ruokavalioon. Ne sopivat myös laihduttajalle, sillä niissä on vähän energiaa ja runsaasti hyviä ainesosia. Näillä vinkeillä lisäät kasvisten määrää ruokavaliossasi helposti.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest