Terveystieteiden maisteri Anu Ruususen väitöstutkimus osoittaa, että epäterveellinen ruokavalio saattaa kasvattaa masennusriskiä ainakin keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä miehillä.
Makkarat, lihavalmisteet, valmisruoat, sokeroidut jälkiruoat ja juomat, vaalea vehnäleipä ja perunavalmisteet liittyvät masennusoireiden esiintyvyyteen. Terveellisten ruokailutottumusten eli kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljan, kanan, kalan ja vähärasvaisten juustojen syömisen havaittiin puolestaan olevan yhteydessä vähentyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen ja pienentyneeseen masennusriskiin
Ravintoaineista folaatin saanti näytti suojaavan masennukselta. Masennuksen riski oli yli kaksinkertainen niillä, joilla ruokavalion folaatin saanti oli vähäisintä, verrattuna folaattia eniten saaviin. Folaatin merkittävimmät lähteet ovat kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja, liha ja maksa. Lisäksi kahvin juomisen havaittiin olevan yhteydessä alentuneeseen masennusriskiin.
Aikaisemmin rasvaisesta kalasta saatavat omega-3-rasvahapot on yhdistetty vähäisempään masennusriskiin, mutta tässä tutkimuksessa yhteyttä ei havaittu.
Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että kolmivuotisen elämäntapaintervention aikana tutkittavien masennusoireet vähenivät riippumatta siitä, oliko tutkittava tehostettua, ravitsemus- ja liikuntaohjausta saaneessa ryhmässä vai vertailuryhmässä, joka sai yleisempää tietoa ruokavaliosta ja liikunnasta. Masennusoireiden helpottuminen näyttää liittyvän muun muassa painonlaskuun.
Jo aiemmin on tiedetty, että masentuneiden ruokavalio on usein terveiden ruokavaliota heikompi ja yksipuolisempi. Terveystieteen maisterin Anu Ruususen väitöstutkimus todistaa, että se lisää riskiä sairastua masennukseen pitkällä aikavälillä.
Tutkimuksessa seurattiin yli 2 000 Kuopion alueelta kotoisin olevaan keski-ikäistä miestä noin 20 vuoden ajan. Miesten ravinnon saantia arvioitiin mm. ruokapäiväkirjojen avulla. Tiedot vakavaan masennukseen sairastuneista saatiin hoitoilmoitusrekisteristä.
Väitös Diet and depression – An epidemiological study (Ruokavalio ja masennus – epidemiologinen tutkimus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 13.9.2013.