Tuoreen tutkimuksen mukaan päivittäin pähkinöitä syövät sairastuvat muita harvemmin sepelvaltimotautiin ja verenpainetautiin. Diabetekselta tai aivohalvauksilta he eivät silti säästy, tulokset osoittavat.
Kiinalaistutkijoiden havainnot perustuvat 23 tutkimuksen ja yli 700 000 potilaan aineistoihin, ja niiden perusteella päivittäin pähkinöitä syövät sairastuvat sepelvaltimotautiin viidenneksen epätodennäköisemmin ja verenpainetautiin noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin pähkinöitä vierastavat.
Aivohalvauksiin ja aikuistyypin diabetekseen sairastuivat yhtä lailla kaikki osallistujat riippumatta siitä, minkä verran pähkinöitä he söivät. Tämä on osin ristiriidassa aiempien tutkimusten kanssa, joissa osassa pähkinät ovat pienentäneet diabetesriskiä. Havainnot kannattaakin varmistaa vielä lisätutkimuksissa.
Aiemmissa tutkimuksissa pähkinöiden säännölliseen syömiseen on yhdistetty monia terveyshyötyjä etenkin, jos ruokavalio on muutenkin terveellinen.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim