Näin vähennät sokerin saantia – helpot vinkit

Lue tuoteselosteet

Ainesosaluetteloiden lukeminen antaa nopeasti hyvän kuvan siitä, miten moneen tuotteeseen sokeria lisätään. Sokeria löytyy myös ruoista, joita ei helposti tule mieltäneeksi makeiksi, kuten mausteista, salaatinkastikkeista ja tomaattikastikkeista.

Muista, että ainesosaluettelon järjestykselläkin on merkitystä. Ensimmäisenä lueteltua ainesosaa on tuotteessa eniten ja viimeistä vähiten.

Opettele salanimet

Tuoteselosteita lukiessa on syytä kiinnittää huomiota muihinkin sanoihin kuin sokeri. Aineosista kannattaa bongata ainakin maissisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi eli isoglukoosi, sakkaroosi, hunaja ja vaahterasiirappi.

Jos tuotteessa on useita eri makeuttajia, se tuskin on terveellisimmästä päästä.

Osta makeuttamatonta

Valitse makeuttamattomia tuotteita aina kun mahdollista. Tuotteissa lukee usein ”ei lisättyä sokeria”.

Makeuttamattomia vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi soija- ja kauramaidoista, maapähkinävoista, omenasoseesta, hedelmäsäilykkeistä ja pika-kaurahiutaleista.

Vähennä vähitellen

Sokerin saantia on helppo vähentää asteittain sen sijaan, että sen yrittäisi leikata heti ulos ruokavaliosta. Jos esimerkiksi normaalisti laitat kahviisi kaksi teelusikallista sokeria, kokeile leikata viikoksi sokerin määrä puoleen. Seuraavalla viikolla voit kokeilla pärjätä vieläkin vähemmällä sokerimäärällä.

Sokeroidusta jogurtista voit opetella pois lisäämällä sen joukkoon ensin puolet maustamatonta luonnonjogurttia.

Pidä verensokeri tasaisena

Sokeriset herkut saavat verensokerin nousemaan äkillisesti ja tippumaan myöhemmin yhtä vauhdilla. Verensokerin heittelyn välttämiseksi jokaisella aterialla on hyvä syödä proteiinia, pehmeitä rasvoja ja kuituja, jotka kaikki pitävät sinut pidempään kylläisenä.

Lisää makua, älä sokeria

Makua voi lisätä ruokiin erilaisilla mausteilla. Käytä vanilja- ja kanelitankoja, sitrushedelmien kuorta, muskottipähkinää, inkivääriä tai tummaa kaakaojauhetta sen sijaan, että turvautuisit pelkkään sokeriin.

Älä juo sokeroituja juomia

Sokerin saantia on helppo vähentää lopettamalla sokeripitoisten juomien nauttimisen. Jätä siis ruokavaliostasi virvoitusjuomat, sokeroidut jääteet, energiajuomat ja makeutetut kahvijuomat juomatta.

Lähde: health.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest