Proteiinia paljon syövät saattavat säästyä aivohalvaukselta muita todennäköisemmin, tuore kiinalaistutkimus vihjaa. Yhteys havaitaan etenkin eläinproteiinia suosivilla, mutta ei välttämättä punaista lihaa paljon kuluttavilla.
Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat yhdeksän tutkimuksen meta-analyysiin ja 250 000 potilaan neljätoistavuotiseen seurantaan.
Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, eniten proteiinia ruoastaan saavat sairastuivat aivohalvaukseen noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin muut osallistujat. Riski myös pieneni tasaisesti sitä mukaa, kun proteiinin saanti kasvoi, ja tämä havaittiin riippumatta tupakoinnista, kolesteroliongelmista ja muista aivohalvausten riskitekijöistä.
Tulostensa perusteella tutkijat uskovat proteiinin riittävästä saannista huolehtivien todennäköisesti sairastuvan aivohalvaukseen muita harvemmin, mutta yhteyteen voi vaikuttaa niin moni asia, että tulokset pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa. Tutkijat myös suosittavat suosimaan kalaa ja kanaa punaisen lihan sijaan, sillä vaikka punainen liha on hyvä proteiinin lähde, sen runsas syöminen on yhdistetty aivohalvausriskiin aikaisemmissa tutkimuksissa.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim