Liikunta ja dieetti parantavat ylipainoisen muistia

Lihavuus on tunnettu muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentäjä iäkkäillä, mutta tutkijat eivät ole tienneet kannattaisiko heidän suositella potilaille liikuntaa vai dieettiä. Tuoreen tutkimuksen perusteella valinnan voi tehdä kullekin potilaalle erikseen, sillä kummatkin keinot toimivat suurin piirtein yhtä hyvin ja parantavat iäkkäiden kognitiivista toimintakykyä.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat sadan ylipainoisen ja iäkkään miehen ja naisen vuoden mittaiseen seurantaan. Tutkimuksen alussa osallistujat satunnaistettiin liikuntaryhmään, dieettiryhmään, liikuntaa ja dieettiä yhdistävään ryhmään tai vertailuryhmään.

Tulosten perusteella dieettiryhmäläisten muisti ja muut kognitiiviset toiminnot paranivat enemmän kuin verrokkien, mutta suurin muutos oli liikunta- sekä yhdistelmäryhmissä. Sama havaittiin tarkastellessa ns. terveyteen liittyvää elämänlaatua. Liikunnan ja dieetin yhdistelmä ei ollut tehokkaampi kuin pelkkä liikunta.

Kognitiivisten toimintojen heikentyminen tarkoittaa lievien muistioireiden lisäksi esimerkiksi tarkkaavuuden, abstraktin ajattelun ja kielellisten toimintojen ongelmia. Tällaisia potee lähes 120 000 suomalaista. Hieman pahempia dementiaoireita on noin 35 000:lla ja varsinaista dementiaa sairastaa noin 85 000 suomalaista.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest