Jumppa ja liikunta vähentävät iäkkäiden kaatumisia

Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella monenlaiset liikuntamuodot vähentävät vanhusten kaatumisia etenkin silloin, jos ne parantavat tasapainoa.

Katsausta varten tutkijat kävivät läpi kaikki tähän mennessä tehdyt laatukriteerit täyttävät tutkimukset, joissa oli selvitetty erilaisten kaatumisten ehkäisyyn tarkoitettujen liikuntaohjelmien vaikutuksia. Lopulta analyysiin kelpuutettiin 17 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 4 300 keskimäärin 76-vuotiasta.

Analyysin perusteella liikunta vähensi kaikenlaisia kaatumisia mukaan lukien sairaalahoitoa vaativat sekä murtumia ja vakavia vammoja aiheuttavat kaatumiset.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä iäkkäiden kaatumisten taustalla on usein jalkojen lihasten heikentyminen ja tasapaino-ongelmat. Liikunta tepsii näihin kumpaankin ja voi myös vahvistaa luustoa, mikä pienentää luunmurtumien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest